sajt cool túra

sajt cool túra

sajt cool túra

Bólyi sajtmanufaktúra küzdelme a német tejipari nagyvállalattal

Dávid és Góliát

2015. március 29. - pappgabor

Korábbi bejegyzésemben írtam arról, hogy Németország TOP10-es tejipari nagyvállalata, a ZOTT miért és hogyan támadta meg a „Montenuovo” szóra benyújtott védjegybejegyzési kérelmünket. Nyitva maradt a kérdés: Hogy döntöttünk? Komoly anyagi kockázatot (is) vállalva belementünk-e a (jogi) küzdelembe, vagy biztos, de kis veszteséget választva inkább feladtuk a Montenuovo névhasználatot?

 Nem adtuk fel, s belevágtunk…

 

Túl sok gondolkodási időnk nem volt, mivel 2 munkanap állt a döntésünk meghozatalára: vagy az erődemonstrációt sem nélkülöző ügyvédi felszólítás hatására visszalépünk, vagy kérelmünket fenntartva „megküzdünk” a Zott-tal. Azt tudtuk, hogy mit veszíthetünk (pénzügyileg és koncepcionálisan) az azonnali visszavonulással, de fogalmunk sem volt, hogy pontosan mi vár ránk, ha beleállunk a küzdelembe. Igyekeztünk minél több információt szerezni a veszélyek és lehetőségek mérlegeléséhez, de nem jártunk sikerrel: a Zott képviseletét ellátó ügyvédnő nem volt elérhető, a Szabadalmi Infopont tanácstalan volt, így maradt a saját kutatás: a ránk váró eljárás kereteit sikerült kihámoznunk, de hogy ez milyen pénzügyi következményekkel járhat, arról továbbra is csak saját kalkulációink és sejtéseink maradtak.

A Zott képviselőjének írtunk egy hosszabb levelet, amelyben egyértelművé tettük: semmilyen rosszindulatú motivációnk nincs a bejegyzéssel kapcsolatban. Bemutattuk, hogy a Montenuovo egy hercegi családnév, s azt is, hogy milyen kapcsolata van Bólyhoz, illetve „tejiparhoz”. Tájékoztattuk Őket, hogy az egykori Montenuovo Hercegi Uradalom Sajtgyárát, s legendás Németbólyi Rokfort Sajtját tervezzük újjáéleszteni. Azt is jeleztük, hogy a Zott által birtokolt „Monte” védjegy a védjegyoltalmakban is nagyon gyakran előforduló szó: szóösszetételekben 409 alkalommal került védjegyként bejegyezésre, melyből több mint 50 védjegyoltalom az általunk is bejelentett 29. osztályokba tartozó árukra is vonatkozik. Az új információk birtokában kértem álláspontjuk felülvizsgálatát.

A ZOTT majd „önként és dalolva”
fogja visszavonni támadását?

 

Természetesen nem bíztunk abban, hogy a tényekkel alátámasztott érveink hatására a Zott majd „önként és dalolva” fogja visszavonni támadását, de azért egy próbát megért. Ráadásul a további tájékozódáshoz időt is kellett nyernünk. Érdemi válasz nem érkezett… Írtunk egy másik levelet is, melyben továbbra is az együttműködés és megállapodás szándékát hangsúlyoztuk, de azért némi közösségi nyomásgyakorlás lehetőségét is felvillantottuk (ld. korábbi Danone-bojkott)…

A Zott képviseletét Magyarországon ellátó ügyvédnő 2014. július elején válaszolt, hogy minden anyagot megküldtek Németországba, a Zott központjába, s a menedzsment fog választ adni, amelyhez türelmünket kérte. Ezt a folyamatot dokumentálva benyújtottuk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához, így a hivatalos eljárás második szakasza elhalasztásra került.

A Zott nem kívánt bennünket erőből,
teljesen elnyomni

 

Július végén megérkezett az ügyvédnő (és a Zott) válasza: legnagyobb meglepetésünkre a Zott nem kívánt bennünket erőből, teljesen elnyomni, csak ott, ahol direkt üzleti érdekeltségük van. Sajtjuk (szerencsénkre) nincs a "Monte" brand alatt, így hajlottak a megegyezésre. Természetesen feltételeik voltak, nem is kevés. A legfontosabb az volt, hogy a Montenuovo nevet a tejipari termékek közül kizárólag a sajtra használhatjuk (a többi termékcsoport nem is érdekelte őket), s minden Montenuovo sajtcsomagolás címketervét előzetesen be kell mutatnunk. Szerettük volna a sajtmanufaktúra „melléktermékeit”, túrót, ordát, joghurtot is a Montenuovo néven piacra vinni, de a Zott nem járult hozzá, hogy a sajton kívül más tejipari terméken ezt használjuk. Ahol a legkisebb gazdasági érdekeltségük van, ott semmit sem engedtek.

Elfogadtuk a Zott feltételeit

 

Sok választásunk nem volt, de legalább azt érezhettük, hogy ez a saját döntésünk!… Mindenesetre a legfontosabb célunkat elértük: a sajtra és minden más (nem tejipari) helyi termékre meglehet a „Montenuovo” névhasználat joga. Illetve még egy termékcsoportra nem használhatjuk: ez pedig a bor. Ezzel már az induláskor is tisztában voltunk, nem a mostani eljárásból fakadt: A Vylian Pincészet már 2000-ben védjegyoltamat szerzett a borok vonatkozásában a Montenuovo-ra. (Mint tudjuk a Pincészet egyik nagy bora a Montenuovo Cuvée.) A Zottal így 2014. szeptember elején végül is létrejött az elvi megállapodás, melyet Németországban egy Coexistence Agreement between Zott and HPM Design, vagyis „Együttlétezési Megállapodás” keretében öntöttek szerződéses formába. Ez a szerződés „kicsit” részletesebb lett, mint a korábbi, elvi megállapodásunk. Oldalakon keresztül sorolták fel, hogy mire vállalunk kötelezettséget, s ezek bármelyikének megszegésével vállaljuk a 10.000 EUR kötbér megfizetését is…

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
bejegyezte a „Montenuovo”  védjegyünket.
Az oltalom 2013.december 10-től áll fenn.

 

Megint nyeltünk egy nagyot…  Néhány számunkra fontos részletet még tisztáztunk – s mivel eredetileg sem állt szándékunkban megszegni, így – elfogadtuk, s aláírtuk a megállapodást. Ezt a hivatalnak is megküldtük, így Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala bejegyezte a „Montenuovo” szót nemzetközi védjegyként a HPM Design Kft. nevére. A tanúsító határozatot és oklevelet 2015. márciusában kaptuk hivatalosan is kézhez. A HPM Design Kft. védjegyoltalma a bejelentéstől, 2013.december 10-től áll fenn.

A Montenuovo grafikus védjegy

 

A hosszúra nyúlt egyeztetési eljárás során véglegesedett a Montenuovo grafikus védjegye is, amelyet - egy külön egyeztetési eljárást megspórolva - még az aláírás előtt megküldtünk a Zott-nak. Nem fogalmazott meg kifogást, így a megállapodással együtt ez is érvénybe lépett. A csomagolás és címke tervekkel ezek után már biztosan nem lesz probléma, hiszen eszünk ágában sincs a Zott Monte – egyébként nem túl egészséges termékeinek – és brand-imázsának másolása. Terveink itt, Bólyban egészen másról szólnak: mesterséges adalékanyagoktól mentes, kézműves jellegű, manufakturális terméket fogunk készíteni, melynek vizuális megjelenítése (is) szöges ellentétben áll a Zott nagyvállalati, nemzetközi tömegtermékeivel.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajtcooltura.blog.hu/api/trackback/id/tr887316260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása